måndag 8 juli 2013

Valfrihet och flexibilitet är mina nya hatord

Moderaterna Dag Bergentoft och Leif Thor skriver i SN att Oxelösunds hemtjänst behöver fler företag och mer valfrihet. De skriker om valfrihet och konkurrens som om det vore Guds räddning till vårdtagare och vårdpersonal. Det står inte så mycket i deras debattartikel om hur fler/privata företag skulle ge bättre vård och minska underbemanningen. Men det kanske jag, ett simpelt vårdbiträde, är för dum för att fatta. För just det, det glömde jag säga, jag arbetar inom hemvården i Oxelösund. I samma grupp som skyddsombudet som slog larm till Arbetsmiljöverket. I denna underbemannade hemvård med hög sjukfrånvaro och hög omsättning av vikarier. Där jobbar jag. Det är tungrott inom hemvården just nu. Det är hög arbetsbelastning på personalen. Det märker jag varje dag på jobbet.

Det är mycket som skulle kunna göras bättre inom Oxelösunds hemvård. Mycket som skulle kunna förändras. Men det finns inga lätta svar, det kan jag lova. Hur skulle ökad "valfrihet" och införandet av  privata vårdföretag i Oxelösund öka människors vilja att arbeta som vårdbiträden och undersköterskor? Hur skulle det gå till? Hur skulle privata aktörer kunna öka kvaliteten? Kommer personalen vara mindre underbemannad då? Att vården ska vara av en hög kvalitet är jag övertygad om att vi alla hålla med om, vilken politisk tillhörighet vi än har. Att vården ska vara av hög kvalitet är extra viktigt för mig eftersom jag även arbetar inom den. Det är mycket roligare att gå till jobbet om vi kan känna att både vi i personalen och framför allt vårdtagarna trivs och är nöjda.

En sak kan jag dock hålla med dem om och det är att "Med en personal som trivs på jobbet så blir det också en direkt positiv effekt på kundbemötande". Detta är givetvis sant. Att personalen trivs på jobbet är av yttersta vikt. Då sprider vi positiv energi till vårdtagarna. Men att åstadkomma detta med lagen om valfrihet, det ser jag som rent skrattretande. Det behövs inte privata företag för att lösa krisen inom hemvården. Om något skulle det göra det hela ännu rörigare. Det som verkligen behövs, akut, är fler duktiga undersköterskor. Det som behövs är att höja statusen på vårdyrken så som vårdbiträde och undersköterska så att fler skulle vilja arbeta som detta. Det behövs nya rutiner, det behövs styrning och ledning.

Ord som "valfrihet" har blivit upprepade så många gånger att de tappat meningen. Det ordet betyder ingenting. Det är faktiskt ett av mina nya hatord. Det och "flexibilitet". Jag ryser bara jag hör dem. Den som tror att vården blir bättre av att vårdtagaren kan välja ett privat företag som utövare av tjänsten eller att valfrihet är lika med kvalitet förstår faktiskt ingenting.

Jag kallar situationen i hemvården i Oxelösund för "kris". Det är ordet jag och mina kollegor använder när vi sitter i bilen upp till Frösäng och vi går en personal kort under hela dagen och är helstressade och sena redan innan dagen knappt ens börjat. Vi pratar ofta om hur hemvården kanske kunde ändras och hittar på olika möjliga och omöjliga lösningar. Men det är aldrig (aldrig!) någon av mina kollegor som sagt att det skulle vara bättre om privata aktörer sålde hemtjänst.

1 kommentar:

Kjell Granrot sa...

Mycket bra skrivet. Jag är också trött på ordet "valfrihet", ett från början fint ord som dragits i smutsen genom ordmissbruk. I Alliansens retorik betyder det bara: Privatisering är alltid bäst.
Tänk om vi kunde ta oss samman här i Oxelösund och se till att vi blir Sveriges bästa kommun att åldras i.
Jag hejar på dig!
Kjell Granrot