fredag 10 maj 2013

H&M's fräckhet slutar aldrig att förvåna mig

H&M's fräckhet slutar aldrig att förvåna mig. Nu hyllas de för att de har "normala" modeller som gör reklam för deras badkläder. Men det sjuka är att den kvinna inte alls gör reklam för deras "vanliga" badkläder. Hon är deras plus size-modell. PLUS SIZE. Extra stor. Tjock. Hon är deras tjockismodell. 



Att den här kvinnan är tjock enligt H&M är så sjukt att jag inte vet vad jag ska ta mig till. H&M tycker att kvinnor med den här kroppen (och större) inte ska passa i deras vanliga sortiment, utan de kvinnorna förpassas till plus size-avdelningen. De badkläder den här kvinnan har på sig kan en inte ens hitta under fliken "Badkläder" på H&M's hemsida. En måste först klicka in sig på "H&M+ Stl. 44-54" och sedan vidare till badkläder. 

Vilka signaler sänder det ut? Hur ska en känna sig när en ser detta? Om en är 16 år. Hur gött känns det då? (Inte för att det känns så himla härligt när en är 26 eller 46 heller). Snacka om att få "Du är tjock och det är inte okej" stämplat i pannan. Att säga att modellen på bilden är plus size, att hon bör köpa sina kläder på en speciell avdelning för tjocka för hon passar inte i några av kläderna på den vanliga avdelningen är att säga att det är fel och annorlunda att vara tjock. Som tjock bör en tydligen shoppa speciella tjockiskläder. H&M har möjligheterna att göra så himla mycket, men de skiter fullständigt i det. De kan göra kläder i större storlekar till den vanliga avdelningen och skippa allt vad plus size heter. De kan göra moderna, trendiga kläder som passar alla. De kan låta den "tjocka" modellen göra reklam för vanliga bikinilinjen. Men de väljer att skita i't. De väljer att följa och reproducera varenda norm som finns. De väljer medvetet att utesluta större kvinnor. De väljer att gång på gång ha pinnsmala modeller som gör reklam för deras badkläder (och alla andra kläder också för den delen). 

Så här ser modellerna ut som gör reklam för H&M's "vanliga" bikinisortiment. 


Inte fan ska H&M hyllas för att de visar upp normala kroppar. 


Inga kommentarer: