måndag 4 april 2011

day 30 - your favorite movie of all time

jag väljer titanic som min favoritfilm of all time. kanske inte främst för att det är en sån fruktansvärt bra film. eller för att jag ser den ofta (för det gör jag inte, det var nog år sen jag såg den senast). utan för att den filmen har påverkat mig så himla mycket. den kom på bio 1997/1998, då var jag elva år gammal och gick i mellanstadiet. den filmen var det vackraste jag sett. jag såg den två gånger på bio. det var något jag aldrig gjort innan, se en film flera gånger på bio. men jag kunde inte hålla mig. jag ville så gärna se den igen. och visa den för andra. den var ju så fantastisk. efter jag hade sett den för första gången, ville jag bara gråta. men jag vågade inte göra det på bion eller i bilen hem, det kändes alldeles för pinsamt. man kan ju inte hålla på och visa känslor sådär in public. så jag släppte lös tårarna när jag kom hem. och som jag grät. herregud, jag kunde bara inte sluta. för det var ju inte bara en film, det hade ju hänt på riktigt. precis året innan hade romeo + julia kommit på bio och efter titanic var det kört. jag var så fruktansvärt förälskad i leonardo dicaprio. han var det vackraste jag sett. jag hade hela rummet tapetserat med bilder på honom. jag köpte alla tidningar och magasin han var med i (till och med ett tyskt, och jag kan inte ens tyska). jag kollade på alla hans filmer och alla tv-intervjuer. det blev ju inte heller lättare av att karaktärerna han var mest känd för, romeo och jack, var helt underbara. på något sett var jag kär i dom också. kunde varje replik. jag ville så gärna vara rose och bli räddad på alla sett en kvinna kan bli räddad på av jack på titanics nedre däck.
men det är inte bara därför jag tycker att detta är den bästa filmen. det är också för att det är efter att ha sett titanic som min kärlek för film startade. på oscarsgalan 1998 vann titanic 11 oscars (det är bara två filmer till som vunnit så många; ben-hur och lotr - the return of the king!) och efter det har jag sett oscarsgalan varenda år. aldrig missat galan en enda gång. den där gången 1998 minns jag att jag kunde inte förstå varför leo inte blev nominerad för sin roll, han var ju så fantastisk.
efter jag såg titanic började jag älska film. och det gör jag fortfarande. jag ser hur mycket film som helst, både på bio och hemma. film är ju något av det bästa som finns.

3 kommentarer:

Mikaela sa...

Tack så mycket!

Sofia sa...

Titanic är bra! :) Jag skulle nog välja Shutter Island eller The Holiday. Av helt olika anledningar. Men riktigt bra filmer. ;)

Karla sa...

Jag skulle också valt Titanic faktiskt, för den är verkligen så bra. Älskar att kolla på den och liksom planera in en gråtstund för mig själv och bara gråta ut hjärtat. Ååh är så kär i den. Jag var bara 6-7 när jag såg den första gången men ändå blev jag lite tagen av leo... Har en enda trasig affisch på jack och rose som jag kluddat massa hjärtan på.